Paws from Russia, Moskou | Dennis +31 6 12802090
Cora +31 6 22830339

Welkom

Welkom op de site van Paws from Russia. Sinds 2012 houden wij ons zich bezig met het redden van honden uit Rusland. Het begon allemaal met één vrijwilliger in Nederland en één vrijwilliger in Rusland. Inmiddels zijn wij ontzettend gegroeid, daar zijn wij natuurlijk erg trots op! We werken met een team mensen waarbij het welzijn van de hond altijd voorop staat. Voor meer informatie over onze stichting kunt u terecht bij 'over ons'

Indien u een vraag of een opmerking heeft over één van de honden, neem dan contact met ons op door middel van het contactformulier of via de mail. Wij nemen dan zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) contact met u op.


TER ADOPTIE

nieuws!

Angst en veiligheidstuigen

We hebben het helaas al vaker gezien: een angstige hond krijgt grip op de halsband, glipt er als een ware Houdini tussendoor en weg zijn ze. Op een moment van pure angst wil een hond maar één ding: naar een veilige omgeving. Honden weten immers niet dat zij zichzelf daardoor juist in een onveilige situatie brengen.


Stichting Paws from Russia heeft zich volledig gericht op het herplaatsen van honden uit Rusland.

Samen met onze vrijwilligers in Rusland overleggen wij aan de hand van een karakteromschrijving en foto’s welke honden de grootste kans hebben op een succesvolle plaatsing. Dit neemt niet weg dat de meeste van deze honden toch een rugzakje hebben die bestaat uit de socialisatie (of het ontbreken daarvan) in de puppytijd en zowel positieve als negatieve ervaringen op latere leeftijd. Door het karakter en het rugzakje kan het zijn dat een hond die net in Nederland aankomt veel angst ervaart, met als gevolg ontsnappingsdrang.


Hoewel het bij ons het gelukkig maar in een enkel geval is voorgekomen, staat het internet bomvol meldingen van ontsnapte honden, die net in Nederland zijn aangekomen na een (lange) reis vanuit hun thuisland. Ontsnappingsdrang ontstaat door meerdere factoren (Dog Research, september 2012). Een hond uit het buitenland zal in het begin moeten wennen aan een nieuwe situatie. De ene hond is daarin de andere hond niet; waar de een ontspannen reageert, zal de ander stijf staan van de stress. De reis naar de plek van bestemming, een nieuwe omgeving met nieuwe mensen die voor de hond vreemde klanken uitten, kan veel stress omroepen. Afhankelijk van het eerdergenoemde rugzakje kan deze stress omslaan in angst.


Om te voorkomen dat een hond zichzelf in een onveilige situatie brengt hanteren wij een aantal regels en geven wij een aantal tips. Het belangrijkste is om de angst van een (nieuwe) hond niet te onderschatten. Dit drukken wij adoptanten dan ook altijd op het hart. Er zijn een aantal mogelijkheden waarop we kunnen bijdragen aan de veiligheid van de honden:


Anti ontsnappingstuig/veiligheidstuig

Er bestaan anti ontsnappingstuigen waarmee voorkomen kan worden dat een hond zich uit een tuig wurmt en het op rennen zet. Het was moeilijk om aan deze tuigen te komen en daarom heeft Cora Wielink de naaimachine zelf aan het werk gezet en een veiligheidstuig ontwikkelt waardoor ontsnappen niet meer mogelijk is.

Dit tuig heeft drie banden, om de nek/voorborst, de borst en de buik. Dit zorgt er voor dat de hond niet uit het tuig kan stappen. Deze tuigen maken wij op maat zodat het tuig perfect past. U kunt een tuig kopen door contact met ons op te nemen.


Halsband

Het veiligheidstuig is goed te combineren met een halsband. Je hebt je hond dan vast met twee of zelfs 3 riemen. Als de hond volledig gewend is aan de nieuwe situatie en je hebt de indruk dat de hond stabiel is, kun je er voor kiezen om enkel een halsband of enkel een tuig om te doen.


Huis en tuin

Uiteraard is het van belang dat de tuin en het huis ontsnappingsproof worden gemaakt. Vergis je niet: een angstige hond klimt in blinde paniek zo over je hoge schutting heen. Laat de hond de eerste weken nooit alleen in de tuin en onderzoek elk gaatje, hoekje, kattenluikje of schutting op ontsnappingsmogelijkheden.


Cursus

Voor zowel de hond als de adoptant is het van belang om basiscommando’s te leren en te begrijpen wat een hond laat zien met zijn lichaamstaal. We adviseren daarom altijd dat men een puppy- en/of basiscursus gaat volgen met een positieve trainingsmethode (het belonen van goed gedrag).

Een cursus draagt bij aan de socialisatie van een hond op verschillende gebieden, bijvoorbeeld bij nieuwe objecten, andere honden, mannen- en vrouwen, andere dieren en dergelijke. Hoewel deze ‘inprenting’ (socialisatie) het meeste baat heeft op een jonge leeftijd (tussen de 2e en 13e weken oud) zijn de meeste adoptiehonden wat ouder. Ook zij moeten op positieve wijze leren omgaan met nieuwe prikkels.


Als stichting zijnde hebben wij een aantal belangrijke adoptievoorwaarden opgesteld om veiligheid van de hond te kunnen waarborgen. Deze vindt je hier terug.Stichting Paws from Russia – Madelon de Ruiter en Cora Wielink, april 2018
Bron: Stray Animal Foundation Platform – Dog Research, September 2012 (http://www.stray-afp.org/nl/wp-content/uploads/2012/08/ontsnapt-vermist.pdf)a

Sponsors

De oprichter van stichting Paws from Russia maakt zelf veiligheidstuigjes. Hiermee willen we voorkomen dat honden door angst uit hun halsband ontsnappen. U kunt hier meer lezen over de veiligheidstuigen.


Hondenschool Hondenmaatje staat in goed contact met de vrijwilligers van Paws from Russia. Bij gedrags- of trainingsvragen staat zij voor ons klaar.


Charlotte Phebe is gespecialiseerd in wetenschappelijke teksten over de emoties en de psychologie van de hond. De afgelopen jaren heeft zij artikelen en boekrecensies geschreven voor het landelijke tijdschrift Hondenmanieren. Nu schrijft ze voor het blad 'Onze Hond' en voor de informatieve site 'Doggo'. Daarnaast heeft Charlotte een aantal honden van Paws from Russia geadopteerd en staat ze altijd klaar met tips & trucs.


Cindarella's Creations handgemaakte riemen en halsbanden naar wens. Diverse materialen en kleuren mogelijk. Vanwege de unieke samenstelling van elk product overleggen wij samen met u de prijs.

Voor meer informatie volg ons ook op Facebook

En op MarktplaatsShelter 'PovoDog' van Ksenia

Ksenia, één van onze Russische vrijwilligers, heeft in Rusland een opvang opgericht voor zwerfhonden. PovoDog is het eerste privé-asiel in Sotsji, gecreëerd met de steun van de Oleg Deripaska Foundation "Volnoe Delo". PovoDog vangt momenteel meer dan 200 zwerfhonden op, zowel puppy's als ook volwassenen honden. De meeste dieren zijn gevonden door vrijwilligers in een weeshuis bij de Olympische faciliteiten in Sochi. Uiteraard is het de missie van PovoDog om voor elk dier een liefhebbend thuis te vinden. Via deze link kunt u meer lezen over deze opvang.
Tip: om het Russisch te vertalen naar Nederlands kunt u met de rechtermuisknop klikken op de pagina en kiezen voor 'vertalen in het Nederlands'.