Paws from Russia, Moskou | Dennis +31 6 57942860 
Cora +31 6 22830339

Welkom

Welkom op de site van Paws from Russia. Sinds 2012 houden wij ons zich bezig met het redden van honden uit Rusland. Het begon allemaal met één vrijwilliger in Nederland en één vrijwilliger in Rusland. Inmiddels zijn wij ontzettend gegroeid, daar zijn wij natuurlijk erg trots op! We werken met een team mensen waarbij het welzijn van de hond altijd voorop staat. Voor meer informatie over onze stichting kunt u terecht bij 'over ons'

Indien u een vraag of een opmerking heeft over één van de honden, neem dan contact met ons op door middel van het contactformulier of via de mail. Wij nemen dan zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) contact met u op. Als u een hond wenst te adopteren, kunt u het intake-vragenformulier invullen.


Doneren met uw online aankopen!

Wie bestelt er wel eens online? Iedereen toch wel. Wat is er dan leuker om met je bestelling ons goede doel te steunen? Dat kan nu als je via onderstaande link naar naar de webwinkel van je keuze gaat. Bij bestelling van een artikel wordt Paws from Russia dan automatisch gesponsord. Een bedrag aan ons doneren mag natuurlijk altijd (graag!), kijk daarvoor onderaan deze pagina.

SponsorKliks, gratis sponsoren!


Shelter 'PovoDog' van Ksenia

Ksenia, één van onze Russische vrijwilligers, heeft in Rusland een opvang opgericht voor zwerfhonden. PovoDog is het eerste privé-asiel in Sotsji, gecreëerd met de steun van de Oleg Deripaska Foundation "Volnoe Delo". PovoDog vangt momenteel meer dan 200 zwerfhonden op, zowel puppy's als ook volwassenen honden. De meeste dieren zijn gevonden door vrijwilligers in een weeshuis bij de Olympische faciliteiten in Sochi. Uiteraard is het de missie van PovoDog om voor elk dier een liefhebbend thuis te vinden. Via deze link kunt u meer lezen over deze opvang.
Tip: om het Russisch te vertalen naar Nederlands kunt u met de rechtermuisknop klikken op de pagina en kiezen voor 'vertalen in het Nederlands'.

nieuws!


Oud en nieuw komt er weer aan.

5 do’s: tips om je hond te helpen

1. Begin op tijd
Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd met training en andere opossingen zodat je de angst bij je hond in een vroeg stadium kunt helpen verminderen of zelfs kunt weghalen. Als je in oktober begint, dan ben je nog mooi op tijd. Verderop in dit artikel vind je een lijst met tips.

2. Train met o.a.een CD met vuurwerkgeluiden = desensiteren
Aanbevolen door gedragstherapeut Monique Bladder zijn de vuurwerk CD’svan 2 gerenommeerde Engelse gedragsdeskundigen: Sarah Heath en Jon Bowen. Hun CD’s bevatten duidelijk instructies hoe je ze kunt toepassen bij je hond. Bij de juiste opbouw kun je je hond heel geleidelijk laten wennen aan de geluiden; dit heet desensiteren. Je kunt de geluiden van deze CD ook gratis downloaden via de website van Dogs Trust. Download er dan ook de handleiding erbij!
Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst. Mochten de geluiden op de CD niet voldoende effect hebben, dan kun je (voor zover mogelijk) deze factoren toevoegen aan de training.

Hoe je deze vuurwerktraining stap voor stap kunt aanpakken wordt uitgelegd op de website van Monique Bladder.

3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken
Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt.

4. Ondersteunen met medicatie
Mocht het voor je hond nog steeds te veel zijn allemaal, dan kun je je hond angstverminderende medicatie geven. Alprazolam vermindert de angst en Diazepam heeft met name verdovend werking. Overleg met je dierenarts welke middelen je zou kunnen toedienen. (Zolang het maar geen Vetraquil is, zie hieronder.)

Naast reguliere medicatie kun je ook kiezen voor natuurlijke middelen, hiermee dien je wel minstens 4 weken van tevoren te beginnen.
Een natuurgeneeskundige kan je hier heel goed bij helpen!

Evelien van der Waa, homeopathisch-werkend dierenarts te Houten, adviseert naast eerder genoemde oplossingen ook:

Een andere mogelijkheid is de Adaptil halsband/verdamper. Deze bevat het Dog Appeasing Pheromone, dit is een synthetisch geruststellend feromoon, dat lijkt op de stof die de moederhond afgeeft tijdens het zogen. Het zorgt ervoor dat angst, stress en onrust beheersbaar worden voor de hond. Het heeft 2 weken nodig om in te werken en is oorspronkelijk op de markt gebracht voor verlatingsangst. Bij vuurwerk zie je bij een aantal honden ook een positief effect.

Psychofarmaca is bedoeld voor honden met ernstige problemen. Het moet worden voorgeschreven door een dierenarts en altijd gecombineerd worden met gedragstherapie! Clomicalm bevat clomipramine en is een tricyclisch antidepressivum. Het wordt ingezet bij de behandeling van met scheiding verband houdende afwijkingen die zich uiten als: kapotmaken en onzindelijkheid. Alleen in combinatie met gedragstherapie! Niet gebruiken bij mannelijke fokdieren. Selgian bevat selegiline en is een Mono-amine- oxydase remmer. Het wijzigt de concentraties van dopamine, serotonine, noradrenaline en adrenaline. Het wordt gebruikt bij gedrags stoornissen van emotionele aard bij honden zoals angst, depressie, asociaal gedrag, veranderingen in humeur en fobieën. Mag niet gegeven worden aan drachtige of zogende dieren.

Er zijn verschillende homeopathische complexpreparaten, dat wil zeggen met verschillende homeopathische middelen erin, op de markt voor dieren met vuurwerkangst, zolas: Puur nervositeit, MacSamuel Schrikken en TAP en Hop Nervositeit. Deze preparaten hebben een positief effect op angst en onrust bij dieren, zoals angst voor vuurwerk.

Fytotherapie en mineralen: Strezz (Phytonics, NML health) kan ingezet worden bij acute en chronische stress, zowel fysiek als emotioneel. Het vermindert het gevoel van angst en Puur Rust (Puur serie van NML health) kan ingezet worden bij : stress, spanningen, nervositeit en onrust; ongewone situaties zoals lang op reis, vliegen, oud& nieuw

5. Raadpleeg een gedragstherapeut
Vind je het moeilijk om bovenstaande tips zelf toe te passen? Geen nood! Er is altijd wel een professional bij jou in de buurt, die jou kan helpen. Zie hier de lijst met gedragstherapeuten in Nederland.

5 don’ts: dingen die je absoluut niet mag doen!

1. Gebruik geen Vetranquil

Nog niet zo lang geleden werd dit middel door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst. Gelukkig gebeurt dit nog maar zelden. Vetranquil is namelijk een spierverslapper en als je dit aan je hond zou geven, kan hij niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rusitg in zijn mandje te liggen, maar in feite is de hond nog steeds doodsbang voor het vuurwerk! Het lijkt voor het baasje dus alsof dit middel werkt, maar dat is allerminst het geval! Dit medicijn kan zelfs een averechts effect hebben, dus gebruik het alsjeblieft niet!

2. Pas de techniek “flooding” niet toe

Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is a.h.w. het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.

3. Geen groepscursus vuurwerktraining

Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.

4. Overdreven veel aandacht schenken aan de angst

Schiet niet door in je behulpzaamheid. Natuurlijk moet je je hond helpen door je hond te laten merken dat je er voor hem bent. Maar voorkom dat je overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee wakker je het angstgedrag alleen maar aan. Behandel je hond niet als slachtoffer met uitspraken als “Ahhh wat erg allemaal, dat vuurwerk is ook zooo eng!” Hiermee bevestig je de angst.

5. Negeren van de angst

Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”

Welke voorbereidingen kun je treffen?

De ideale bezigheid om 12 uur

Bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor voor je hond! Het zal hem afleiden van het geknal. Voor inspiratie en voorbeelden kun je lid worden van deze Facebookgroep: Hersenwerk voor honden

Op tijd in huis halen: je kunt je hond ook zijn favoriete snack geven, een gevulde Kong, een bot of gedroogde kauwsnack. Op deze manier is het hond bezig met iets anders en hopelijk vergeet hij dan voor even de geluiden om hem heen.

Massage en bandages

Van Kynomassage kregen we de volgende tips: door middel van massage kun je je hond laten ontspannen. Begin hier niet op oudejaarsavond mee, maar oefen dit eerst zodat je hond er aan kan wennen. Probeer deze ontspanningsplekken en acupressuurpunten voor meer ontspanning:

Zoek de voorkant van het borstbeen op, zet je duimen een vingerbreedte ernaast, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes
voel het kaakgewricht en masseer deze met je duimen met cirkelstrijkingen, zoek de schedelrand op, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes, werk daarbij de hele schedelrand af, ondersteun het oor met je vingers aan de binnenzijde van het oor en geef druk met je duim aan de buitenzijde van het oor, strijk van ooraanzet naar oorpunt.

Oefen deze technieken op tijd, zowel in huis als buiten huis, zodat je hond er aan kan wennen. Als je ze op het moment van vuurwerkangst inzet, gaat het niet werken. Val je hond er niet mee ‘lastig’ als je hond in een tè heftige emotie zit. Raadpleeg voor deze honden altijd een gedragstherapeut. Werk opbouwend van zachte naar stevigere druk, als je meteen te hard werkt kan de hond het onprettig vinden of een reactie krijgen op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld misselijk worden. Ook bandages of een Thundershirt kun je inzetten bij angst mits dit goed wordt toegepast.

Lezingen en workshops over vuurwerkangst
Tijdens de laatste maanden van het jaar worden er door het hele land lezingen georganiseerd over vuurwerkangst. Informeer o.a. bij dierenartsen en gedragstherapeuten in jouw regio of ze een lezing geven.

Kynomassage in Dorst organiseert regelmatig lezingen en workshops over massage bij angst.

Kijk eventueel ook in onze agenda voor een lezing bij jou in de buurt of meld je aan bij deze Facebookgroep met lezingen, workshops en evenementen.

Wat kun je op de dag zelf doen?

Je hond uitlaten op oudejaarsdag?

Op veel plekken in ons land begint men al vroeg met het afsteken van vuurwerk. Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan is het een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing je hond niet!

Houd de wandelingen kort
Wandel desnoods op een afgelegen plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken
Kies een tijdstip waarop het rustig is

De avondwandeling kun je desnoods geheel overslaan en de hond alleen even snel in de tuin laten plassen.

Bach bloesems

Bach bloesem Rescue Remedy kan een ondersteuning zijn voor honden met vuurwerkangst. Lees hier meer over Bach bloesems.

Spiegelen

We kregen een aantal goede tips van Yvette van Veldhuijsen van Hondenschool Alert:

Ga lekker met je hond op de grond op een matras liggen, lees bijvoorbeeld een boek zodat je hartslag zo rustig mogelijk wordt, honden spiegelen dat. Als je je boos maakt over vuurwerk, levert dat bij je hond stress op.

Je kunt er ook voor kiezen om ‘s-nachts beneden te slapen bij je hond. Als je dat een aantal keren per jaar doet, dan zullen de het ook niet gaan associëren met vuurwerk en met stress.

“Ook gebruik ik de dog relaxing music gewoon van Youtube. Dat heb ik ze aangeleerd in een voor hun saaie situatie. Ik ben thuis aan het werk en heb geen aandacht voor hun. Voor hun is dog relaxing music dus verbonden met ik ga maar een dutje doen want het is toch een paar uur saai.”

Vuurwerkoverlast melden

Steeds meer mensen storen zich aan de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Heb jij er last van? Dan kun je dat hier melden: www.vuurwerkoverlast.nl

Wetenschappelijke informatie over vuurwerkangst

Op de website van COAPE staan 4 Engelstalige, zeer lezenswaardige artikelen over vuurwerkangst: “Pets, Fear and Fireworks: The Fallout and Terrible Consequences of Fear and Anxiety for Our Pets.”

  • Part 1, The Neurophysiology of Fear
  • Part 2, Beyond Fear, Anxiety Disorders
  • Part 3, Using Prescription Medication
  • Part 4, Using Alternative, Non-Prescription Therapies

In de media

Een Thundershirt kan ondersteunend werken bij angst. Dit zou volgens de fabrikant bij 85% van alle gevallen helpen.


Dit is een artikel van Doggo.nl.

Sponsors


De oprichter van stichting Paws from Russia
maakt zelf anti ontsnappingstuigen. Hiermee
willen we voorkomen dat honden door angst
uit hun halsband ontsnappen. U kunt hier meer
lezen over het anti ontsnappingstuig.


Hondenschool Hondenmaatje staat in goed contact met de vrijwilligers van Paws from Russia. Bij gedrags- of trainingsvragen staat zij voor ons klaar. 


Charlotte Phebe is gespecialiseerd in wetenschappelijke teksten over de emoties en de psychologie van de hond. De afgelopen jaren heeft zij artikelen en boekrecensies geschreven voor het landelijke tijdschrift Hondenmanieren. Nu schrijft ze voor het blad 'Onze Hond' en voor de informatieve site 'Doggo'. Daarnaast heeft Charlotte een aantal honden van Paws from Russia geadopteerd en staat ze altijd klaar met tips & trucs.


Cindarella's Creations handgemaakte riemen en halsbanden naar wens. Diverse materialen en kleuren mogelijk. Vanwege de unieke samenstelling van elk product overleggen wij samen met u de prijs.