Paws from Russia, Moskou | Dennis +31 6 12802090
Cora +31 6 22830339

Waarom een hond uit Rusland?

De honden uit Moskou zijn over het algemeen sterk en gezond. Ze hebben op straat en/of in het asiel weten te overleven, onder barre omstandigheden, extreme temperaturen en met weinig of slecht eten. Alleen de sterkste dieren overleven hier. Bovendien zijn het altijd kruisingen, waardoor men in veel mindere mate de gezondheidsproblemen tegenkomt die men wel ziet bij rashonden. Het harde leven op straat heeft gezorgd voor een natuurlijke selectie: survival of the fittest.

Veel van de honden zijn zeer sociaal naar elkaar; als je op straat leeft moet je immers met andere honden kunnen omgaan en als je de kans op voedsel wilt vergroten, ook met mensen.

U helpt een hond aan een thuis, die anders hoogstwaarschijnlijk geen toekomst heeft. Hoewel het inderdaad maar een druppel op een gloeiende plaat is en u er niet de hele wereld mee verandert, verandert u wel de hele wereld van de hond die u adopteert. Hoewel we slechts ‘iets kleins’ kunnen doen, betekent dat immers niet dat we maar helemaal ‘niets’ moeten doen. Een hond uit Moskou zal u eeuwig dankbaar zijn voor de kans die u hem/haar geeft. Wel moet u rekening houden met het feit dat ze ondanks dat ze wel sociaal zijn, niet gewend zijn om in een huiselijke sfeer te leven. Met geduld en liefde komen ze er wel!


Waar komen deze honden vandaan?

Het zijn voornamelijk honden die op straat gevonden en/of geboren zijn in Moskou en omstreken. Het aantal zwerfhonden is hier enorm, hoewel beter van ‘thuisloze’ honden gesproken kan worden, aangezien de meeste dieren vaak snel van de straat worden gehaald en worden geplaatst in zogenaamde ‘shelters’; vaak mega-asielen waar grote hoeveelheden honden onder slechte omstandigheden worden gehuisvest (video’s kunnen op aanvraag worden toegestuurd). De Russische contactpersonen van Paws From Russia bezoeken deze gemeentelijke en particuliere shelters en kijken welke honden geschikt zijn voor herplaatsing in Nederland. Ook vangen deze vrijwilligers vaak zelf thuis honden op.


Honden gered uit dodingstation in Brest

Zijn deze honden wel gezond?

Paws From Russia laat alleen honden overkomen die gezond zijn. Wanneer de honden nog in Rusland verblijven worden zij volledig onderzocht door een dierenarts. Als de hond geadopteerd is en naar Nederland komt, moet de hond een gezondheidsverklaring krijgen om naar het buitenland vervoerd te worden. Alle honden worden volledig gevaccineerd en gechipt. U ontvangt bij de overname van de hond ook het dierenpaspoort met daarin de vaccinaties en de chipcode.

Het feit dat de hond op moment van afreizen naar Nederland gezond is en in goede conditie verkeert, neemt echter niet weg dat er in de toekomst ooit onvoorziene medische kosten kunnen zijn. Paws From Russia vraagt u daarom hier wel altijd rekening mee te houden.


Impressie van een Russisch asiel

In Moskou is er een wirwar aan shelters met twee doelen: zoveel mogelijk honden opslaan en daar zo min mogelijk aan besteden. De betaalde medewerkers van een shelter zijn dan ook niet aangenomen vanwege hun liefde voor honden. Andersom zou iemand met liefde voor honden daar ook niet iedere dag willen werken. De shelters zijn beslist niet openbaar toegankelijk, de vrijwilligers moeten zelfs veel moeite doen om het vertrouwen te winnen.


Zitten de asielen in Nederland niet vol? Is het wel maatschappelijk verantwoord een dier uit Rusland te importeren?

Nee, de meeste asielen in Nederland zitten niet vol met honden. Vol met katten vaak wel ja, maar met honden absoluut niet. Er is juist een tekort aan honden in de meeste asielen. Een tekort aan leuke sociale honden, wel te verstaan. De honden die men in de asielen binnen krijgt, zijn bijna allemaal honden met een zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing, veelal verprutst door hun baasjes. Ze kunnen niet met andere honden, vertonen agressie naar vreemden, zijn angstig, zijn onbetrouwbaar met kinderen of kunnen absoluut niet met katten en andere dieren. Ze moeten vaak heel lang wachten op een baas, als er al een baas voor ze komt. Dat wachten kan jaren duren. Jaren in een kennel en als de hond mazzel heeft een aantal uren per dag op een speelveld. Als er wel leuke, sociale honden binnenkomen in de asielen dan zijn die vaak binnen zeer korte tijd alweer geplaatst omdat mensen er voor op een wachtlijst staan.

Waar moet ik rekening mee houden bij de adoptie van een hond uit Rusland?

We kennen vaak niet de gehele achtergrond van de honden waarvoor we bemiddelen. Soms hebben ze veel ellende meegemaakt, soms zijn ze al snel bij een vrijwilliger in huis beland waardoor dit meevalt.

Houd er in elk geval rekening mee dat een hond uit Rusland in het begin wat angstig kan zijn en aan veel dingen moet wennen. Ook de zindelijkheid kan in het begin wat te wensen overlaten en bij puppy’s een hoofdstuk zijn dat nog in zijn geheel aangepakt moet worden. Liefde, geduld en consequente behandeling doen wonderen. We adviseren altijd een cursus, ook wanneer de hond het puppystadium inmiddels al ontgroeid is.

Laat de hond in het begin niet loslopen!! Zorg dat de hond niet kan ontsnappen via een openstaande deur etc. Met vragen over advies inzake gedrag, training en dergelijke, kunt u altijd contact opnemen met Paws From Russia. Op onze facebookpagina zit een groot aantal ervaringsdeskundigen die ook graag meedenken.Documantaire over een asiel in Rusland.
Duur 41 minuten

Wat als de hond niet kan aarden bij mij/binnen mijn gezin?

Dit is een vervelende situatie. Door een goede selectie in Rusland (de vrijwilligers selecteren alleen honden die op basis van gezondheid, leeftijd en met name karakter goed plaatsbaar zijn), proberen we dit zoveel mogelijk te voorkomen en uit ervaring kunnen we melden dat het in 99% van de gevallen ook gewoon goed gaat.

Maar mochten er toch problemen zijn, om wat voor reden dan ook, dan staat Paws From Russia klaar om te ondersteunen met advies. Als ook hier geen succes mee wordt geboekt, helpen wij om een geschikt nieuw baasje te vinden.


Kan ik eerst kennis maken met de hond?

De meeste honden zitten nog in Rusland. Het is daardoor helaas niet mogelijk om vooraf kennis te maken met de hond. Adopties verlopen op basis van foto’s, video’s en schriftelijke informatie. Als de hond al in Nederland is, staat dit altijd vermeld bij de informatie van de hond. U kunt dan contact met ons opnemen.