Paws from Russia, Moskou | Dennis +31 6 12802090
Cora +31 6 22830339

Angst en veiligheidstuigen

We hebben het helaas al vaker gezien: een angstige hond krijgt grip op de halsband, glipt er als een ware Houdini tussendoor en weg zijn ze. Op een moment van pure angst wil een hond maar één ding: naar een veilige omgeving. Honden weten immers niet dat zij zichzelf daardoor juist in een onveilige situatie brengen.


Stichting Paws from Russia heeft zich volledig gericht op het herplaatsen van honden uit Rusland.

Samen met onze vrijwilligers in Rusland overleggen wij aan de hand van een karakteromschrijving en foto’s welke honden de grootste kans hebben op een succesvolle plaatsing. Dit neemt niet weg dat de meeste van deze honden toch een rugzakje hebben die bestaat uit de socialisatie (of het ontbreken daarvan) in de puppytijd en zowel positieve als negatieve ervaringen op latere leeftijd. Door het karakter en het rugzakje kan het zijn dat een hond die net in Nederland aankomt veel angst ervaart, met als gevolg ontsnappingsdrang.


Hoewel het bij ons het gelukkig maar in een enkel geval is voorgekomen, staat het internet bomvol meldingen van ontsnapte honden, die net in Nederland zijn aangekomen na een (lange) reis vanuit hun thuisland. Ontsnappingsdrang ontstaat door meerdere factoren (Dog Research, september 2012). Een hond uit het buitenland zal in het begin moeten wennen aan een nieuwe situatie. De ene hond is daarin de andere hond niet; waar de een ontspannen reageert, zal de ander stijf staan van de stress. De reis naar de plek van bestemming, een nieuwe omgeving met nieuwe mensen die voor de hond vreemde klanken uitten, kan veel stress omroepen. Afhankelijk van het eerdergenoemde rugzakje kan deze stress omslaan in angst.


Om te voorkomen dat een hond zichzelf in een onveilige situatie brengt hanteren wij een aantal regels en geven wij een aantal tips. Het belangrijkste is om de angst van een (nieuwe) hond niet te onderschatten. Dit drukken wij adoptanten dan ook altijd op het hart. Er zijn een aantal mogelijkheden waarop we kunnen bijdragen aan de veiligheid van de honden:


Anti ontsnappingstuig/veiligheidstuig

Er bestaan anti ontsnappingstuigen waarmee voorkomen kan worden dat een hond zich uit een tuig wurmt en het op rennen zet. Het was moeilijk om aan deze tuigen te komen en daarom heeft Cora Wielink de naaimachine zelf aan het werk gezet en een veiligheidstuig ontwikkelt waardoor ontsnappen niet meer mogelijk is.

Dit tuig heeft drie banden, om de nek/voorborst, de borst en de buik. Dit zorgt er voor dat de hond niet uit het tuig kan stappen. Deze tuigen maken wij op maat zodat het tuig perfect past. U kunt een tuig kopen door contact met ons op te nemen.


Halsband

Het veiligheidstuig is goed te combineren met een halsband. Je hebt je hond dan vast met twee of zelfs 3 riemen. Als de hond volledig gewend is aan de nieuwe situatie en je hebt de indruk dat de hond stabiel is, kun je er voor kiezen om enkel een halsband of enkel een tuig om te doen.


Huis en tuin

Uiteraard is het van belang dat de tuin en het huis ontsnappingsproof worden gemaakt. Vergis je niet: een angstige hond klimt in blinde paniek zo over je hoge schutting heen. Laat de hond de eerste weken nooit alleen in de tuin en onderzoek elk gaatje, hoekje, kattenluikje of schutting op ontsnappingsmogelijkheden.


Cursus

Voor zowel de hond als de adoptant is het van belang om basiscommando’s te leren en te begrijpen wat een hond laat zien met zijn lichaamstaal. We adviseren daarom altijd dat men een puppy- en/of basiscursus gaat volgen met een positieve trainingsmethode (het belonen van goed gedrag).

Een cursus draagt bij aan de socialisatie van een hond op verschillende gebieden, bijvoorbeeld bij nieuwe objecten, andere honden, mannen- en vrouwen, andere dieren en dergelijke. Hoewel deze ‘inprenting’ (socialisatie) het meeste baat heeft op een jonge leeftijd (tussen de 2e en 13e weken oud) zijn de meeste adoptiehonden wat ouder. Ook zij moeten op positieve wijze leren omgaan met nieuwe prikkels.


Als stichting zijnde hebben wij een aantal belangrijke adoptievoorwaarden opgesteld om veiligheid van de hond te kunnen waarborgen. Deze vindt je hier terug.Stichting Paws from Russia – Madelon de Ruiter en Cora Wielink, april 2018
Bron: Stray Animal Foundation Platform – Dog Research, September 2012 (http://www.stray-afp.org/nl/wp-content/uploads/2012/08/ontsnapt-vermist.pdf)a