Paws from Russia, Moskou | Dennis +31 6 12802090
Cora +31 6 22830339

Inleiding, - de EERSTE PERIODE, - Wat is een RESCUE-hond

Uw wordt (misschien) de trotse, maar ook de verantwoordelijke,  begeleider en baasje van een rescue-hond.

Voor u een bewuste keuze om een ongewenste hond in nood te helpen. Dat is fantastisch! Een mooie gedachte maar vraagt van u geduld, tijd en begeleiding met gevoel en inzicht wat weken en zelfs maanden kan duren.

Voor uw lieveling een mega omschakeling, een nieuw leven.

Met deze handleiding willen wij u ondersteunen de eerste cruciale weken van het acclimatiseren goed te doorlopen.

Wij vragen u alle tips binnen deze handleiding maar ook onze website goed door te lezen en te bespreken binnen uw gezin.

Wij weten uit ervaring dat de nieuwe begeleiders, die onze handleiding en tips daadwerkelijk toepassen, minder of nauwelijks aankloppen voor nazorg.  
Een leerproces voor u als de begeleider van uw rescue-hond, om zo samen een band op te bouwen.
Samen op weg naar een mooie vriendschap, maatje en gezinslid voor het leven.

Onze nazorg is bedoeld om u als nieuw baasje van een rescue-hond de eerste periode van 3 maanden te begeleiden tijdens het acclimatiseren.

Wat is een rescue-hond?

Een hond gered van een wisse dood, uit een zogenaamd dodingsasiel achtergelaten in het veld, bos, aan de kant van een drukke weg, om zo een vreselijke dood te sterven. Onvoorstelbaar maar waar, ook pups worden zo letterlijk op straat achtergelaten…….

Gelukkig zijn er mensen die dit leed niet kunnen aanzien en accepteren, zij redden deze stakkers van een wisse dood.
Dit zijn onze contacten die wij binnen deze handleiding “Rescue-ers” noemen.

Een ding hebben deze stakkers gemeen, zij zijn allen ongewenst… Doordat deze honden afhankelijk van mensen en op mensen gericht zijn zij een makkelijk doelwit voor hondenvangers, die vervolgens de honden naar de Public Shelters/dodingasiel brengen. In de PS/dodingasiel is verzorging en voeding en medische verzorging niet vanzelfsprekend, daar sterven honden van honger en ontbering.

Mocht je dit als hond overleven, dan wacht je een vreselijke dood door toe doen van de mens.

Een heel klein percentage wordt vanuit de PS/dodingasiel gered, door hondenliefhebbers die dit leed niet kunnen aanzien.

De honden die wij bemiddelen zijn zowel aangetroffen, op het veld, bos, of berm, maar ook gered uit de PS.

De rescue-honden worden allen klinisch onderzocht (een basis onderzoek).

Kort na hun redding, gaan zij naar een goede dierenarts. Worden gevaccineerd, (volwassen honden tevens gecastreerd) en ondergebracht bij een goede opvang/gastouder/privé asiel. Vaak de rescue-er zelf of in haar/zijn familie of netwerk.

Als op dat moment blijkt, dat naar aanleiding van dit klinisch onderzoek, een gespecialiseerd onderzoek nodig is, bijvoorbeeld door een orthopedisch dierenarts of röntgenfoto’s noodzakelijk zijn of eventueel een operatie, dan word dit in het geboorteland geregeld, voor de hond door ons wordt bemiddeld.

Uiteraard melden wij dit.

Ondanks de zorgvuldigheid van onze stichting en onze rescue-ers en de dierenartsen, in Roemenië, kunnen wij nooit garanties geven, of een hond vroeg of laat, geen gebreken heeft. Immers honden zijn levende wezens.

Na het bezoek aan de dierenarts logeert de hond bij zijn opvang. De hond kan bijkomen van zijn avontuur en wordt geobserveerd.

Uiteindelijk bemiddelen wij Stichting "Friends4Straydogs" deze honden naar een veilig en liefdevol leven.

Het verschil tussen een pup van een erkende fokker of een rescue-pup/jonge hond uit het buitenland.

Notitie:

Wij bedoelen hiermee dus niet de illegaal gefokt en geïmporteerde pups afkomstig van zogenaamde ‘broodfokkers’
maar honden afkomstig van goede geregistreerde fokkers in Nederland, aangesloten bij een vereniging.

Meestal ga je bij bij een goede fokker al een paar keer langs om de pup te bekijken.

Tussen de 3-16 weken bouwt de pup een referentiekader op plus de 1ste angst fase. Ook de blauwdruk van het leven genoemd. Daarom is deze periode belangrijk om de pup met alles in aanmerking te laten komen wat hij in zijn verdere leven kan tegen komen. Deze periode gebeurd dus deels bij de fokker en daarna bij de nieuwe eigenaar van de hond.

Een rescue pup/jonge hond zal deze periode meestal missen of anders doorlopen.

De situatie is immers heel anders dan in Nederland.
In een enkel geval zal ook de moeder gevonden worden maar meestal betreft dit honden die op straat zijn achtergelaten, ongewenst.
Soms is ook de moeder gelijk met de pups achtergelaten.

Het is dus onbekend of de pups, net van de moeder vandaan zijn of hoelang de jonge hond op straat verbleef voor de hond gered werd.

Alles wat de hond in deze periode gemist heeft (3-16 weken) kan hij niet meer inhalen.
Honden op straat zitten constant in hun overleving fase
Ze moeten op straat zien te overleven en de gevaren trotseren.

Honden in de PS zijn grotendeels gevangen door mannelijke hondenvangers. Anderen zijn daar afgestaan door de vorige eigenaar.

Dit zal één van de redenen “kunnen” zijn, waarom deze honden bang “kunnen” zijn voor mannen.
Ook angst voor o.a. auto’s, fietsers en hardlopers kan daarom een veel voorkomend probleem zijn, doordat zij dit wellicht gemist kunnen hebben binnen deze 3–16 weken.

Daarom is het heel erg belangrijk een rescue-hond in deze dingen goed te begeleiden.

Uit ervaring is gebleken dat met regels, geduld en liefde deze honden kunnen uitgroeien tot een maatje en de liefste huis-hond die er maar is.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat, als uw intake procedure positief is bevonden, de hond zo snel mogelijk kan afreizen naar zijn nieuwe begeleider(s).

En daarom vragen wij u deze handleiding goed te lezen en toe te passen minimaal de eerste 6 weken in acht te nemen, zo lang de hond dit nodig heeft om te acclimatiseren binnen zijn/haar nieuwe leven.